Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Γιατί πρέπει να εξαιρεθούν τα ομόλογα του Τ.Σ.Α.Υ. από τις ρήτρες συλλογικής δράσης & PSI+


Τα ομολόγα του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχει το Ε.Τ.Α.Α.–Τ.Σ.Α.Υ. πρέπει να εξαιρεθούν από το PSI+ και την εφαρμογή τυχόν θεσμοθετοθησομένων ρητρών συλλογικής δράσης (CAC) με στόχο την ακούσια απομείωση της ονομαστικής τους αξίας, αναλυτικά για τους παρακάτω λόγους:

A) Τα ομόλογα Ε.Δ. στα οποία έχουν μετατραπεί τα αποθεματικά του Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Σ.Α.Υ. έχουν ήδη «κουρευθεί» σε μεγάλο βαθμό λόγω του ότι η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει καταβάλει τις συμβατικές υποχρεώσεις της, οι οποίες στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης ανέρχονται στα 365.816.776 €. σύμφωνα με αποτίμηση της 10-2-2011. (Η τριμερής χρηματοδότηση προβλέπεται από την 102 Διεθνή Σύμβαση Εργασίας, άρθρο 71 §3 υπογραφείσα από την Ελλάδα το 1954).

Β) Το Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Σ.Α.Υ. μετά την κατάργηση τελών υπέρ τρίτων στηρίζεται οικονομικά αποκλειστικά από τις εισφορές μελών του σε αντιδιαστολή με λοιπά Ταμεία, που διατηρούν χρηματοδότηση και από άλλους τομείς, π.χ. το Ε.Τ.Α.Α.–Νομικών πρόκειται να επιχορηγηθεί με 49.000.000 €. Ειδικά για τον κοινωνικό πόρο και σύμφωνα με το άρθρο 59 του Ν. 2084/92, ο κοινωνικός πόρος του Τ.Σ.Α.Υ. περιορίστηκε στο ποσό των 12.200.000.000 δραχμών η όποια δε διαφορά προέκυπτε αποδιδόταν στον Λ.Α.Φ.Κ.Α. Με το Ν. 2519/1997 το ποσοστό 6,5% περιορίστηκε στο 4,5%. Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου (Φ.Ε.Κ. 226/7.11.97 τ.Α’) ο κοινωνικός πόρος στο Τ.Σ.Α.Υ. καταργήθηκε. Συμπερασματικά λοιπόν η όποια διατάραξη της μοναδικής πηγής χρηματοδότησης είναι θέμα ύπαρξης και όχι απλώς αυξομείωσης πόρων.
Γ) Με δηλώσεις των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας, Εργασίας, Γεν. Γραμματέων Υπουργείων κ.λ.π., η Κυβέρνηση υποσχόταν πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων, άρα και του Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Σ.Α.Υ., εφόσον θιχθούν από την απομείωση τα αποθεματικά που βρίσκονται στο περιουσιολόγιο του, τα οποία σύμφωνα με αποτίμηση της 30/11/2011 ανέρχονται σε ομόλογα, δομημένα ή μη, αγορασθέντα από το ταμείο στο ποσό των 290.259.608 € και σε ομόλογα Ε.Δ. μετατρεπέντα μονομερώς από την Τράπεζα της Ελλάδος στο ποσό των 871.544.889 €. Αθροιστικά τα επενδεδυμένα αποθεματικά του Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Σ.Α.Υ. τα οποία θα απομειωθούν ανέρχονται στο ποσό των 1.161.804.497 €.
Σύμφωνα με τον φετινό προϋπολογισμό οι προβλέψεις επιχορηγήσεων των ασφαλιστικών ταμείων για το 2012 είναι μειωμένες σε σχέση με το 2011 κατά αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ (π.χ. η επιχορήγηση στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είναι ελαττωμένη κατά: 2.378.000.000 €) και για το Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Σ.Α.Υ. δεν προβλέπεται οικονομική στήριξη των συνεπειών της απομείωσης του.

Δ) Για το Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Σ.Α.Υ. με τον Ν. 3863/2010, άρθρο 37 §2 ορίζεται, ότι μετά το 2015 η Βασική Σύνταξη που «εγγυάται» η Ελληνική Πολιτεία, ύψους έως 360 €, που θα χορηγείται σε όλους τους Έλληνες πολίτες, θα εξαιρεθεί μαζί με το Ταμείο Τραπέζης της Ελλάδος & το Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε. Άρα την όποια βασική σύνταξη θα είναι υποχρεωμένο να την καταβάλλει το Τ.Σ.Α.Υ. από δικούς του πόρους, κατά τον παραπάνω νόμο. Το γεγονός αυτό κάνει την οικονομική επάρκεια των αποθεματικών του Τ.Σ.Α.Υ. όχι μόνο αναγκαία και ικανή συνθήκη για την ύπαρξή του αλλά αποτελεί εκ μέρους της Πολιτείας μιας αυθαίρετης και μη επιστημονικά τεκμηριωμένης διάκρισης, υπό την έννοια ότι δεν έχουν γίνει αναλογιστικές μελέτες μετά το 1990 που να τεκμηριώνουν την παραπάνω νομοθετική ρύθμιση.

Ε) Το Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Σ.Α.Υ. ως ασφαλιστικό ταμείο, που κατά το παρελθόν μπορούσε να παρέχει συντάξεις άνω του μέσου όρου των ΕΟΠΥΥ, ΝΑΤ κλπ έχει επωμισθεί και επιβαρυνθεί με όλες τις κρατήσεις και μειώσεις ή υποχρεωτικές συνενώσεις προς εξασφάλιση επιβίωσης ασθενέστερων οικονομικά ασφαλιστικών ταμείων που έχει κατά καιρούς θεσπίσει αδίκως και μεροληπτικώς η Ελληνική Πολιτεία. Ήδη από τις αρχές του 2000 έως σήμερα έχουν εφαρμοσθεί διατάξεις (ΛΑΦΚΑ, άρθρο 44 του εφαρμοστικού νόμου κ.ο.κ.) με συνέπεια την απομείωση τόσο της απλής σύνταξης όσο και των λοιπών κλιμάκων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, θα πρέπει να εξαιρεθούν τα ομόλογα του Ε. Δ. που αφορούν το σύνολο σχεδόν των αποθεματικών, του μεροληπτικώς κατά τη θεώρηση της Πολιτείας ως «ισχυρού ταμείου» του Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Σ.Α.Υ., ως ήδη απομειωμένα διαχρονικά, από το PSI+ και σε κάθε περίπτωση από τις ρήτρες συλλογής δράσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου