Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Κινδυνεύει ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος


Είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος αυτή την απίστευτη ιστορία. Κι όμως, η γνωστή για την ανευθυνότητα της εξορυκτική βιομηχανία της Αυστραλίας έχει ένα καινούριο σχέδιο: ενώ ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει καταστροφική κλιματική αλλαγή, εκείνοι σχεδιάζουν να κατασκευάσουν το μεγαλύτερο συγκρότημα εξόρυξης άνθρακα στον κόσμο και στη συνέχεια σκοπεύουν να το συνδέσουν με μια νέα ναυτιλιακή γραμμή που θα περνάει ακριβώς μέσα απ'το μεγαλύτερο οικολογικό θησαυρό που έχουμε, το Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο!

Είναι ένα τραγικό εγχείρημα με καταστροφικές συνέπειες κι οι επενδυτές της Aurizon που στηρίζουν το έργο το γνωρίζουν. Ήδη φαίνεται πως έχουν αρχίσει ν'ανήσυχουν.Αν τους ασκήσουμε πίεση τώρα, μπορούμε να αποτρέψουμε τα έργα. Μάλιστα, ένας απ'τους κυριότερους, ενδεχόμενους χρηματοδότες έχει στο παρελθόν στηρίξει οικολόγους ακτιβιστές!

Αν μέσα στις επόμενες μέρες, ένα εκατομμύριο από εμάς εκφράσουμε την αποδοκιμασία μας σ'αυτό το παρανοϊκό σχέδιο, μπορούμε να πιέσουμε την Aurizon να εγκαταλείψει αυτή την επένδυση και ίσως να πείσουμε και τον Αυστραλό πρωθυπουργό να παρέμβει. 


Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, ο μεγαλύτερος ζωντανός οργανισμός στο πλανήτη μας που φιλοξενεί το ένα τέταρτο του συνόλου των οργανισμών των ωκεανών μας, αργοπεθαίνει εδώ και χρόνια. Έχει χάσει μισά απ'τα κοράλλια του μέσα στα τελευταία 30 χρόνια, με ολοένα αυξανόμενους ρυθμούς. Η κλιματική αλλαγή είναι μία απ'τις αιτίες, όπως επίσης είναι και η ακμάζουσα εξορυκτική βιομηχανία της Αυστραλίας. Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ανέφερε ότι “αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, το αδιανόητο μπορεί να συμβεί: ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος μπορεί να πεθάνει”.

Παρόλ'αυτά, η εξορυκτική βιομηχανία, για να διευκολύνει τη μεταφορά άνθρακα, σχεδιάζει να κατασκευάσει τεράστια λιμάνια σ'ένα συγκρότημα που ονομάζεται Point Abbot, στη Βορειοανατολική Αυστραλία (ακριβώς δίπλα απ'τον Ύφαλο). Υπολογίζεται ότι αυτό θα διπλασιάσει τον αριθμό των πλοίων που περνούν από τον Ύφαλο ετησίως και θα ξεριζώσει 3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα εύθραυστου βυθού. Σαν να μην έφτανε αυτό, όταν καεί όλος ο άνθρακας απ'τα ορυχεία που θα επωφεληθούν απ'το έργο, θα παραχθεί τρεις φορές περισσότερη ρύπανση απ'αυτήν που παράγει σήμερα ολόκληρη η ήπειρος της Αυστραλίας, σπρώχνοντας τον πλανήτη μας ένα βήμα πιο κοντά στο χείλος του γκρεμού.

Αυτές τις μέρες, οι επενδυτές συναντιούνται για να αποφασίσουν τι θα κάνουν και μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες ο Υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστραλίας θα καταλήξει για το αν θα εγκρίνει τα έργα.
Οι φωνές μας μπορούν να τους κάνουν να σταματήσουν αυτή την καταστροφή, ειδικά τώρα που λόγω της προεκλογικής περιόδου ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Kevin Rudd θέλει να διατηρήσει ψηλά την δημοτικότητά του.

Αυτή τη στιγμή παίρνονται σημαντικές αποφάσεις. Υπογράψτε αυτή την επείγουσα εκστρατεία και μοιραστείτε τη με όλους τους γνωστούς σας για να σταματήσουμε την κατακρεούργηση του Κοραλλιογενή Υφάλου: 



https://secure.avaaz.org/en/australian_coal_disaster_greek/?bEcllcb&v=27543
 

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Ο θαυμαστός ελληνικός κόσμος



Εδώ και δυόμισι χιλιάδες χρόνια ο ελληνισμός ζει και αναπνέει κοιτάζοντας 
διαρκώς προς τα «έξω», έφτασε στα πέρατα τής Δύσης, – τις στήλες τού 
Ηρακλέους – και τής Ανατολής, μέχρι τις Ινδίες. 
Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο λαό διαμόρφωσε τον κόσμο και τον 
πολιτισμό που ξέρουμε, τον χριστιανισμό, τη φιλοσοφία, τον ορθό λόγο, την 
τέχνη. Και πάντα φεύγοντας την στενοχώρια ενός τόπου μικρού, τραβώντας
για τους ανοικτούς ορίζοντες. Ακόμα και μέχρι τον 19ο αιώνα σκλαβωμένοι, 
συνεχίζαμε να αρδεύουμε την Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια, την Εγγύς Ανατολή.
Τόσο πολύ που κάποτε εξαντλήσαμε αυτή την αστείρευτη πηγή που έδωσε τον «θαυμαστό ελλη-
νικό κόσμο».
Και πια μείναμε ξέπνοοι εξαντλημένοι κουβαλώντας σαν βάρος 3 ή 6 χιλιάδες χρόνια ιστορία. 
Πλέον δεν μπορούμε να στραφούμε ενεργητικά προς τα έξω, και στρεφόμαστε μόνον παθητικά, 
ως αποδέκτες. Η δημογραφική κατάρρευση, η οικονομική κρίση, ο νέο-οθωμανισμός,ο κατακλυ-
σμός από ξένους λαούς και κουλτούρες, η πολιτισμική παρακμή, απειλούν πια με αφανισμό, 
με τελεσίδικο στέρεμα την ίδια αυτή την πηγή που την πιστεύαμε ανεξάντλητη και γι’ αυτό τόσο 
γενναιόδωρα την ξοδεύαμε.
Τώρα πια το μόνο που μπορεί να μας σώσει είναι μια επιστροφή, μια μεγάλη επιστροφή στον γενέ-
θλιο τόπο, μετά από τόσους και τόσους αιώνες. Αν το μπορέσουμε.
Γι’ αυτό όπως τόνισε πρόσφατα ο Αλέξανδρος Παπαδερός δεν χρειαζόμαστε απλώς έναν «δικό μας» ελληνικό διαφωτισμό, χρειαζόμαστε έναν ελλαδικό διαφωτισμό. Ή όπως το εξέφρασε ο Βάσος Φτωχόπουλος μια... ελληνική πολιτιστική και πολιτική επανάσταση.
Μετά από δυόμισι χιλιάδες χρόνια πρέπει να επιστρέψουμε«οίκαδε». Εδώ, μέσα στον στενό ετούτο τόπο, που αρχίζει από την Αμμόχωστο και τελειώνει στην Ήπειρο θα παίξουμε την τελευταία πράξη ενός μοναδικού ταξιδιού. Και σ’ αυτή τη μάχη θα ποντάρουμε στη ζωή, στρεφόμενοι μέσα μας, για μια φορά ελλαδικοί, για να μπορέσει ο ελληνισμός να συνεχίσει να υπάρχει σε ένα σώμα ζωντανό και όχι μόνο μέσα σε βιβλία και αναμνήσεις.

τού Γιώργου Καραμπελιά

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Διευκρινήσεις για το θέμα υπαγωγής ασφάλισης υγειονομικών στον Ο.Α.Ε.Ε.



Το θέμα υπαγωγής στον Ο.Α.Ε.Ε. αφορά μόνον υγειονομικούς ασφαλισμένους προ της 1-1-1993 και εφόσον είναι μέλη Δ.Σ. Α.Ε. ή Εταίροι Ε.Π.Ε., Ο.Ε. & Ε.Ε.  Προέκυψε το 2010, δεν αντιμετωπίσθηκε εγκαίρως και θα ταλαιπωρήσει οικονομικά χιλιάδες υγειονομικούς ασφαλισμένους προ της 1/1/1993, που συμμετέχουν σε Εταιρείες οιασδήποτε νομικής μορφής και οι οποίοι σύμφωνα με την §3, του άρθρου 18 του Ν. 3863/2010 θα έπρεπε να εγγραφούν στον Ο.Α.Ε.Ε., εφόσον ασκούν δραστηριότητα με την ιδιότητα τους, υπαγόμενη ασφαλιστικά στον Ο.Α.Ε.Ε.
Οι μηχανικοί –εταίροι έδρασαν άμεσα το 2010 και εξαιρέθηκαν από την ασφάλιση στον Ο.Α.Ε.Ε., παραμένοντας στο Ε.Τ.Α.Α.-ΤΣ.Μ.Ε.Δ.Ε. Τα σωματεία Υγειονομικών & Δικηγόρων δεν έδρασαν, το ίδιο το Τ.Σ.Α.Υ. δεν ανέλαβε δράση για νομοθετική τροποποίηση εξαίρεσης, όπως οι μηχανικοί, με αποτέλεσμα σήμερα όσοι υγειονομικοί δεν ασφαλίστηκαν στον Ο.Α.Ε.Ε., ως μέλη Δ.Σ. ιατρικών ή φαρμακευτικών Α.Ε. ή Εταίροι Ε.Π.Ε., Ο.Ε. & Ε.Ε. αλλά παρέμειναν στο Τ.Σ.Α.Υ., θα κληθούν να πληρώσουν τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές στον Ο.Α.Ε.Ε. από 1/8/2010 έως και σήμερα (τυπικά μέχρι να γίνει νομοθετική ρύθμιση εξαίρεσης, την οποία ουσιαστικά ο Ο.Α.Ε.Ε. έχει σημαντικό οικονομικό όφελος να «καθυστερήσει»).
Λόγω του σημαντικού αριθμού υγειονομικών, κυρίως ιατρούς & φαρμακοποιούς, τους οποίους αφορά η παραπάνω ρύθμιση (εκτιμώνται σε 6.000 – 7.000) θα πρέπει το Ε.Τ.Α.Α. να ζητήσει άμεση νομοθετική τροποποίηση του άρθρου 18, του Ν.3863/2010, κατ’ αναλογία της εξαίρεσης των μηχανικών και την αναδρομική εφαρμογή της τροποποίησης από 1/8/2010, γεγονός που κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο.
Άλλως, οι εμπλεκόμενοι υγειονομικοί αντιμετωπίζουν ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις οφειλομένων εισφορών τριών (3) τουλάχιστον ετών με προσαυξήσεις ύψους 120% και λοιπών επιβαρύνσεων . Δυστυχώς, όταν οι Διοικήσεις «καθεύδουν», τα λάθη ή παραλήψεις ενεργειών τους πληρώνονται αδρά από το σύνολο των εμπλεκόμενων ασφαλισμένων.
Ήδη ο Ο.Α.Ε.Ε. δραστηριοποιείται στην κατεύθυνση είσπραξης των ανωτέρω εισφορών και με μαθηματική βεβαιότητα θα γίνουν άμεσα απαιτητές μέσω της μη έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας από τον Ο.Α.Ε.Ε., καθόσον αυτή είναι αναγκαία για τη λειτουργία των Εταιρειών.
Για τους ασφαλισμένους Υγειονομικούς μετά την 1/1/2013 (νέοι ασφαλισμένοι) δεν ισχύουν τα παραπάνω καθόσον ισχύει απαλλαγή από την ασφάλιση στον Ο.Α.Ε.Ε. σύμφωνα με τον Ν. 2084/1992.
Αντιμετώπιση:
Διαμορφώνεται άμεσα εισήγηση στη Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.) του Τ.Σ.Α.Υ., προκειμένου το θέμα να εισαχθεί στην προσεχή Ημερήσια Διάταξη της Δ.Ε., όπου θα ζητείται νομοθετική ρύθμιση κατάργησης της υπαγωγής στον Ο.Α.Ε.Ε. & ει δυνατόν με αναδρομική ισχύ από 1/8/2013.

Βασίλης Σταθόπουλος
Αν. Μέλος Δ.Ε. Τ.Σ.Α.Υ.
Μέλος Δ.Σ. Ε.Ο.Ο. & Ο.Σ.Α.