Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Ε.Ο.Π.Υ.Υ. & συμβάσεις με Οδοντιάτρους



1) Δεν προβλέπονταν μέχρι σήμερα από τον αρχικό κανονισμό περίθαλψης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΦΕΚ 2456/3-11-2011).
2) Εξακολουθεί να μην υπάρχει η δυνατότητα σήμερα (Μάιος 2012).

αλλά

3) Με τον αναθεωρημένο κανονισμό περίθαλψης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., άρθρο 12 §3 (ΦΕΚ 1233/11-4-2012) έχει θεσμοθετηθεί, ότι θα παρέχονται από συμβεβλημένους Οδοντίατρους:
  • από 1 Σεπτεμβρίου 2012 
  • εφόσον δεν υπάρξουν νομικές ή άλλες καθυστερήσεις (είναι θετικό ότι η ΤΡΟΙΚΑ τον τελευταίο μήνα δεν έχει αντιδράσει)
  • αποκλειστικά και μόνο στις ηλικίες από 6 έως 12 ετών των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

έκδοση πιστοποιητικού, αντιμετώπιση οξέως περιστατικού, ένας (1) καθαρισμός & φθορίωση ανά έτος, εξαγωγές νεογιλών, μέχρι τέσσερις (4) προληπτικές εμφράξεις & δυνητικά ένα (1) μηχάνημα διατήρησης χώρου.

Μένει να διευκρινιστούν απλά ΟΛΕΣ οι απορίες που ενδέχεται να δημιουργηθούν σε όποιον θα ήθελε να συμβληθεί και θα καθοριστούν στο μέλλον: 
1.η υιοθέτηση & εφαρμογή δεσμευτικών προς όλους τους παρόχους πρωτοκόλλων της οδοντιατρικής φροντίδας  
2.το πως θα χρηματοδοτηθούν οι οδοντιατρικές παροχές (από διαρροές του Υπουργείου Υγείας πιθανολογείται ότι θα χρηματοδοτηθούν από τους ίδιους τους πολίτες, εφαρμόζοντας ένα επασφάλιστρο, στις ήδη υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, της τάξης των 5 € ανά μήνα και ανά ασφαλισμένο, δηλαδή 60 € ετησίως) 
3.ο τρόπος επίλυσης των διαφορών που ενδεχομένως προκύψουν με τους συμβεβλημένους οδοντίατρους σχετικά με το είδος & το ύψος παροχής 
4.η διαδικασία αποζημίωσης των συμβεβλημένων οδοντίατρων ως προς τον τόπο και τον τρόπο 
5.ο τρόπος & ο έλεγχος των οδοντιατρικών εργασιών 
6.η αξιολόγηση και το οικονομικό ύψος της παροχής που θα χορηγεί ο ΕΟΠΥΥ
7. κάθε άλλη υπό εκκρεμότητα διαδικασία που αφορά τους συμβεβλημένους οδοντίατρους, σύμφωνα με τα δεδομένα του προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Ακόμη ας λάβουμε υπόψη τις παρενέργειες της ένταξης των μέχρι σήμερα εκτός Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ασφαλιστικών ταμείων:
Σημείωση 1: Το σύνολο των μελλοντικών ασφαλισμένων, δηλαδή όλες οι ηλικιακές ομάδες ασφαλισμένων των ταμείων ΝΑΤ, Ε.Τ.Α.Α., ΤΑΥΤΕΚΟ τα οποία εντάσσονται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα απολέσουν άμεσα την διευρυμένη οδοντιατρική κάλυψη που παρείχαν σε ιδιωτικά Οδοντιατρεία με την ένταξή τους.

Σημείωση 2: Στο άρθρο 3 §α του αναθεωρημένου κανονισμού Ε.Ο.Π.Π.Υ. αναφέρονται ως ασφαλισμένοι του μόνο οι ήδη ενταχθέντες των ταμείων ΙΚΑ–ΟΑΕΕ–ΟΓΑ–ΟΠΑΔ, άρα επίκειται και νέα αναθεώρηση του κανονισμού περίθαλψης, με νέες τροποποιήσεις–μειώσεις στις παροχές όσον αφορά στους μελλοντικούς ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Π.Υ. δηλαδή τους ασφαλισμένους του ΝΑΤ από 1-4-2012, τους ασφαλισμένους των ΤΑΥΤΕΚΩ (Τράπεζες & ΔΕΚΟ) από 1-5-2012 & τους ασφαλισμένους του Ε.Τ.Α.Α. από 1-6-2012 (Ν. 4075 άρθρο 42).


Για την Π.Ε.Ο.Α.
Βασίλης Σταθόπουλος
Μέλος Δ.Σ. Ο.Σ.Α. & Ε.Ο.Ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου