Τρίτη 29 Μαΐου 2012

«Η Ντροπή της Ευρώπης»


Στο χάος κοντά, γιατί δεν συμμορφώθηκε στις αγορές κι Εσύ μακριά από τη Χώρα, που Σου χάρισε το λίκνο.
Όσα Εσύ με την ψυχή ζήτησες και νόμισες πως βρήκες, τώρα θα καταλυθούν, και θα εκτιμηθούν σαν σκουριασμένα παλιοσίδερα.
Σαν οφειλέτης διαπομπευμένος και γυμνός, υποφέρει μια Χώρα· κι Εσύ, αντί για το ευχαριστώ που της οφείλεις, προσφέρεις λόγια κενά.
Καταδικασμένη σε φτώχεια η Χώρα αυτή, που ο πλούτος της κοσμεί Μουσεία: η λεία που Εσύ φυλάττεις.
Αυτοί που με τη δύναμη των όπλων είχαν επιτεθεί στη Χώρα την ευλογημένη με νησιά, στον στρατιωτικό τους σάκο κουβαλούσαν τον Χέλντερλιν.
Ελάχιστα αποδεκτή Χώρα, όμως οι πραξικοπηματίες της, κάποτε, από Εσένα, ως σύμμαχοι έγιναν αποδεκτοί.
Χώρα χωρίς δικαιώματα, που η ισχυρογνώμονη εξουσία ολοένα και περισσότερο της σφίγγει το ζωνάρι.
Σ' Εσένα αντιστέκεται φορώντας μαύρα η Αντιγόνη, και σ' όλη τη Χώρα πένθος ντύνεται ο λαός, που Εσένα φιλοξένησε.
Όμως, έξω από τη Χώρα, του Κροίσου οι ακόλουθοι και οι όμοιοί του όλα όσα έχουν τη λάμψη του χρυσού στοιβάζουν στο δικό Σου θησαυροφυλάκιο.
Πιες επιτέλους, πιες! κραυγάζουν οι εγκάθετοι των Επιτρόπων· όμως ο Σωκράτης, με οργή Σου επιστρέφει το κύπελλο γεμάτο ως επάνω.
Θα καταραστούν εν χορώ, ότι είναι δικό Σου οι θεοί, που τον Όλυμπο τους η δική Σου θέληση ζητάει ν' απαλλοτριώσει.
Στερημένη από πνεύμα, Εσύ θα φθαρείς χωρίς τη Χώρα, που το πνεύμα της, Εσένα, Ευρώπη, δημιούργησε.


Ποίημα του Γκίντερ Γκρας για την Ελλάδα
(Μετάφραση: Πατρίτσια Αδαμοπούλου) – Αναδημοσίευση από την «Καθημερινή»


Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Ε.Ο.Ο. & Π.Ο.Σ.


Η Πρωτοβουλία Επαγγελματιών Οδοντιάτρων Αττικής έχοντας διαπιστώσει το κενό ενημέρωσης που έχουμε από τα συλλογικά μας όργανα & την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία φιλοδοξεί να σας ενημερώσει για τις καταιγιστικές αλλαγές που συμβαίνουν σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής, οικονομικής και εργασιακής ζωής μας.
Αποφάσεις παίρνονται για εμάς, ερήμην μας.
·   Το τμήμα περίθαλψης του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ από 1/6/2012 εισέρχεται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για την «προίκα» του, δηλαδή τα αποθεματικά του.
·  Τέλος Ιουνίου 2012 λήγει η περίοδος αναβολής εξαιρέσεων για λόγους δημοσίου συμφέροντος στον Ν. 3919 περί απελευθέρωσης του Οδοντιατρικού επαγγέλματος.
·         Νέα φορολογικά & ασφαλιστικά μέτρα δρομολογούνται για εμάς.
·   Τα ετήσια Πανελλήνια Οδοντιατρικά Συνέδρια οργανώνονται χωρίς, σε πολλά από τα προηγούμενα, να έχει κλείσει ισολογισμός με αποτέλεσμα να εγγράφονται οικονομικές ζημιές.
·         Τα αποθεματικά των Ν.Π.Δ.Δ. όπως οι Οδοντιατρικοί και οι λοιποί επιστημονικοί σύλλογοι, ασφαλιστικά ταμεία «κουρεύονται», βορά στην εξυπηρέτηση του Εθνικού χρέους.
Και όλα αυτά χωρίς να ερωτηθούμε!
Η αντίδρασή μας είναι αυτονόητη. Πρώτον, θα σας ενημερώνουμε για όλα. Δεύτερον, επιζητούμε τη γνώμη σας και ακόμη καλύτερα τις προτάσεις σας.
Η υποστήριξη σας δίνει νόημα στην προσπάθεια μας. Κάθε «γκρι» περιοχή στα οδοντιατρικά δρώμενα θα σας κοινοποιείται στο βαθμό που μας το επιτρέπει το διαδίκτυο. Ξεκινούμε με την παράθεση των δεδομένων του 29ου Πανελληνίου Οδοντιατρικού Συνεδρίου της Ε.Ο.Ο. και σταδιακά θα αναψηλαφήσουμε και τα υπόλοιπα, για να γνωρίζετε που πηγαίνουν οι συνδρομές & εισφορές σας.

 
Για να δούμε αναλυτικά το 29ο Π.Ο.Σ. των Ιωαννίνων.
1. Η διοργανώτρια εταιρεία CUBE PLANNERS επιλέχθηκε από 13 υποψήφιες εταιρείες και στην ημιτελική φάση επιλογής, αφού ενημερώθηκε για τα βασικά έξοδα του Π.Ο.Σ.(!) άλλαξε την προσφορά της σχετικά με το όφελος προς την Ε.Ο.Ο., το οποίο μείωσε στο 50% του αρχικού προσφερόμενου ποσού εκ μέρους της (!)
2. Προσέφερε μη ανταγωνιστικά πακέτα μετάβασης και διαμονής για τους συμμετέχοντες. Η Ε.Ο.Ο. θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της το συνολικό κόστος συμμετοχής των συναδέλφων και των φοιτητών και όχι μόνο το δικό της προσφερόμενο κέρδος – άλλωστε η διοργάνωση των Π.Ο.Σ. δεν είναι αυτοσκοπός. Τα ακριβότερα πακέτα εις βάρος των συμμετεχόντων συναδέλφων αποτυπώνονται στον παρακάτω πίνακα.

Προσφορές εταιρειών για ξενοδοχεία & μεταφορά συμμετεχόντων
Ξενοδοχείο Grand Serai
Με λεωφορείο
Αεροπορικώς
Μονόκλινο CUBE
450 € / άτομο
590 € / άτομο
Μονόκλινο THEMA
300 € / άτομο
425 € / άτομο
Ακριβότερη η μειοδότρια CUBE
150 €
165 €

Ξενοδοχείο Du Lac
Με λεωφορείο
Αεροπορικώς
Μονόκλινο CUBE
450 € / άτομο
590 € / άτομο
Μονόκλινο THEMA
250 € / άτομο
370 € / άτομο
Ακριβότερη η μειοδότρια CUBE
200 €
270

3. Ο αριθμός των συμμετασχόντων συνέδρων, όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο ήταν άνω των 1.000 συμμετοχών, η Ε.Ο.Ο. ανέμενε 120.000 € βάσει της σύμβασης συνεργασίας της, αλλά… η εταιρεία CUBE PLANNERS στον δικό της απολογισμό δηλώνοντας 999 συμμετοχές Οδοντιάτρων απέδωσε τελικώς 110.000 € μείον κάποια αμφισβητήσιμα έξοδα.
4. Με επιστολή της προς την Ε.Ο.Ο. την 24-6-2010, δηλώνει ότι θα καταβάλει την ανωτέρω διαφορά εταιρείας CUBE-Ε.Ο.Ο. των 10.000 ακόμη και με λιγότερους από 1.000 συνέδρους σαν ένδειξη καλής θέλησης (!) μελλοντικής συνεργασίας, δηλαδή λ.χ. να αναλάβει το επόμενο συνέδριο (!) που ουδέποτε κατέβαλε:
«…προτιθέμεθα να καταβάλλουμε 10.000 ευρώ επιπλέων της σύμβασης προσδοκώντας σε μελλοντική συνεργασία και στην εκτίμηση της στάσης μας αυτής από το Δ.Σ.» (εννοεί της Ε.Ο.Ο.)
5. Ενώ στη σύμβαση συνεργασίας η CUBE PLANNERS αναλαμβάνει όλα τα έξοδα του 29ου Π.Ο.Σ. εγγράφως, στον Απολογισμό του 29ου του Δ.Σ. της Ε.Ο.Ο. αναφέρονται έξοδα, που φέρονται να καλύπτονται από την διοργανώτρια εταιρεία.

Ερωτήματα:
(α) Εάν οι συμμετοχές στο 29ο Π.Ο.Σ. ήταν άνω των 1.000 γιατί η Ε.Ο.Ο. δεν διεκδίκησε αποτελεσματικά τις 10.000 € που εδικαιούτω βάσει σύμβασης;
(β) Εάν οι συμμετοχές ανήλθαν στις 999, εφόσον δεχθούμε τον «τροποποιημένο» απολογισμό του πρακτορείου CUBE, έστω ένα μέλος του Δ.Σ. δεν σκέφτηκε να εγγραφεί επιπρόσθετα στην διάρκεια του συνεδρίου να υπερβούν τις 1000 συμμετοχές και να κερδίσει η Ε.Ο.Ο. το ποσό των 10.000 € (μείον έστω το κόστος μίας συμμετοχής των 80€);
(γ) Εάν τα «διεκδικούμενα» ποσά από την Ε.Ο.Ο. είχαν εισπραχθεί και υπήρχε νοικοκύρεμα στα οικονομικά, θα υπήρχε η άνεση να μειωθεί το δικαίωμα συμμετοχής τουλάχιστον των φοιτητών Οδοντιατρικής στα Π.Ο.Σ.;

Απάντηση: Τα ερωτήματα αυτά δεν θα απαντηθούν, τα «διεκδικούμενα» ποσά από την Ε.Ο.Ο. δεν θα εισπραχθούν γιατί… εν τω μεταξύ η CUBE PLANNERS πτώχευσε!


Πρωτοβουλία Επαγγελματιών Οδοντιάτρων Αττικής
Βασίλης Σταθόπουλος