Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Διευκρινήσεις για το θέμα υπαγωγής ασφάλισης υγειονομικών στον Ο.Α.Ε.Ε.



Το θέμα υπαγωγής στον Ο.Α.Ε.Ε. αφορά μόνον υγειονομικούς ασφαλισμένους προ της 1-1-1993 και εφόσον είναι μέλη Δ.Σ. Α.Ε. ή Εταίροι Ε.Π.Ε., Ο.Ε. & Ε.Ε.  Προέκυψε το 2010, δεν αντιμετωπίσθηκε εγκαίρως και θα ταλαιπωρήσει οικονομικά χιλιάδες υγειονομικούς ασφαλισμένους προ της 1/1/1993, που συμμετέχουν σε Εταιρείες οιασδήποτε νομικής μορφής και οι οποίοι σύμφωνα με την §3, του άρθρου 18 του Ν. 3863/2010 θα έπρεπε να εγγραφούν στον Ο.Α.Ε.Ε., εφόσον ασκούν δραστηριότητα με την ιδιότητα τους, υπαγόμενη ασφαλιστικά στον Ο.Α.Ε.Ε.
Οι μηχανικοί –εταίροι έδρασαν άμεσα το 2010 και εξαιρέθηκαν από την ασφάλιση στον Ο.Α.Ε.Ε., παραμένοντας στο Ε.Τ.Α.Α.-ΤΣ.Μ.Ε.Δ.Ε. Τα σωματεία Υγειονομικών & Δικηγόρων δεν έδρασαν, το ίδιο το Τ.Σ.Α.Υ. δεν ανέλαβε δράση για νομοθετική τροποποίηση εξαίρεσης, όπως οι μηχανικοί, με αποτέλεσμα σήμερα όσοι υγειονομικοί δεν ασφαλίστηκαν στον Ο.Α.Ε.Ε., ως μέλη Δ.Σ. ιατρικών ή φαρμακευτικών Α.Ε. ή Εταίροι Ε.Π.Ε., Ο.Ε. & Ε.Ε. αλλά παρέμειναν στο Τ.Σ.Α.Υ., θα κληθούν να πληρώσουν τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές στον Ο.Α.Ε.Ε. από 1/8/2010 έως και σήμερα (τυπικά μέχρι να γίνει νομοθετική ρύθμιση εξαίρεσης, την οποία ουσιαστικά ο Ο.Α.Ε.Ε. έχει σημαντικό οικονομικό όφελος να «καθυστερήσει»).
Λόγω του σημαντικού αριθμού υγειονομικών, κυρίως ιατρούς & φαρμακοποιούς, τους οποίους αφορά η παραπάνω ρύθμιση (εκτιμώνται σε 6.000 – 7.000) θα πρέπει το Ε.Τ.Α.Α. να ζητήσει άμεση νομοθετική τροποποίηση του άρθρου 18, του Ν.3863/2010, κατ’ αναλογία της εξαίρεσης των μηχανικών και την αναδρομική εφαρμογή της τροποποίησης από 1/8/2010, γεγονός που κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο.
Άλλως, οι εμπλεκόμενοι υγειονομικοί αντιμετωπίζουν ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις οφειλομένων εισφορών τριών (3) τουλάχιστον ετών με προσαυξήσεις ύψους 120% και λοιπών επιβαρύνσεων . Δυστυχώς, όταν οι Διοικήσεις «καθεύδουν», τα λάθη ή παραλήψεις ενεργειών τους πληρώνονται αδρά από το σύνολο των εμπλεκόμενων ασφαλισμένων.
Ήδη ο Ο.Α.Ε.Ε. δραστηριοποιείται στην κατεύθυνση είσπραξης των ανωτέρω εισφορών και με μαθηματική βεβαιότητα θα γίνουν άμεσα απαιτητές μέσω της μη έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας από τον Ο.Α.Ε.Ε., καθόσον αυτή είναι αναγκαία για τη λειτουργία των Εταιρειών.
Για τους ασφαλισμένους Υγειονομικούς μετά την 1/1/2013 (νέοι ασφαλισμένοι) δεν ισχύουν τα παραπάνω καθόσον ισχύει απαλλαγή από την ασφάλιση στον Ο.Α.Ε.Ε. σύμφωνα με τον Ν. 2084/1992.
Αντιμετώπιση:
Διαμορφώνεται άμεσα εισήγηση στη Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.) του Τ.Σ.Α.Υ., προκειμένου το θέμα να εισαχθεί στην προσεχή Ημερήσια Διάταξη της Δ.Ε., όπου θα ζητείται νομοθετική ρύθμιση κατάργησης της υπαγωγής στον Ο.Α.Ε.Ε. & ει δυνατόν με αναδρομική ισχύ από 1/8/2013.

Βασίλης Σταθόπουλος
Αν. Μέλος Δ.Ε. Τ.Σ.Α.Υ.
Μέλος Δ.Σ. Ε.Ο.Ο. & Ο.Σ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου