Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν Οδοντιατρικοί Σύλλογοι & Ε.Ο.Ο. σήμερα

Μέρος Ι. Ασφαλιστικό Ε.Τ.Α.Α. Τ.Σ.Α.Υ.
H απομείωση (haircut) των κρατικών ομολόγων θα πρέπει να παραμείνει σε λογικά επίπεδα, σημειώνει σε ανάλυσή της στο Εβδομαδιαίο Οικονομικό Δελτίο της η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Τράπεζας. Άλλως, με ανεξέλεγκτη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα κινδυνεύσει με κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα (τα ασφαλιστικά ταμεία άραγε;) και θα δημιουργηθεί ντόμινο με θύμα την ευρωπαϊκή οικονομία. Η ύπαρξη πόρων για την ανακεφαλαίωση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) διασφαλίζει μεν την φερεγγυότητα των τραπεζών και τις καταθέσεις των αποταμιευτών, όχι όμως των ασφαλιστικών ταμείων. Η εμπλοκή του ΤΧΣ θα έχει ως αποτέλεσμα την εκμηδένιση της περιουσίας χιλιάδων μικρομετόχων, αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων που προσβλέπουν, είτε στα μερίσματα, είτε στην πιθανή υπεραξία των μετοχών για την αξιοποίηση των αποθεματικών τους.
Η Ελλάδα, με την αρχική συμφωνία της 21ης Ιουλίου 2011 επετεύχθη για την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο χρηματοδότησης, ανέμενε μία απομείωση ή διαγραφή μέρους του χρέους κατά 21% των θέσεων σε ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχουν διάφοροι ελληνικοί και ξένοι οργανισμοί με επιμερισμό του βάρους της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα μεταξύ των εταίρων μας στην Ευρωζώνη, των τραπεζών και άλλων χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων που κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Σήμερα που προτείνεται 50% κούρεμα στα Ελληνικά ομόλογα τόσο οι Τράπεζες όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία κινδυνεύουν να καταρρεύσουν άμεσα, πλήρως και μόνιμα. Όσον αφορά τις τράπεζες, αυτές βέβαια θα ενισχυθούν από Ευρωπαϊκά κεφάλαια ή/και θα εθνικοποιηθούν, αλλά για τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχει ληφθεί καμιά πρόβλεψη και απλά οι μελλοντικοί συνταξιούχοι -  αν όχι και οι νυν – δηλαδή οι Έλληνες Οδοντίατροι και λοιποί ασφαλισμένοι θα λάβουν ψιχία αντί σύνταξης.
Δεν μπορεί κανένας να μας υποχρεώσει ή να μας εκβιάσει να δεχθούμε την καταστροφική διαγραφή του 50% του δημοσίου χρέους, η οποία θα ήταν συνώνυμη με την επίσημη χρεοκοπία της χώρας μας ή/και ενεργοποίηση των CDS, ενώ θα κατέλυε την εθνική μας κυριαρχία.
Η αποδοχή της διαγραφής (κούρεμα) είναι απόφαση αποκλειστικά και μόνο της κυβέρνησης (όχι των εκπροσώπων μας στο Τ.Σ.Α.Υ.) κάτι που θα έπρεπε με κάθε θυσία να αποφευχθεί, ιδίως από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για όλα όσα υπογραφούν ερήμην των Ελλήνων, καθώς επίσης για όλα όσα συμβούν.

Η Ε.Ο.Ο. οφείλει να αποφασίσει την ύστατη στιγμή
  • να ορίσει εκπροσώπους της στο Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Σ.Α.Υ. με γνώσεις των συγκυριακών οικονομικών ζητημάτων
  • να συνεννοηθεί με τις λοιπές Ομοσπονδίες, ώστε από κοινού να καταθέσουν βιώσιμη μακροπρόθεσμη πρόταση
  • να απεμπλακεί η Πολιτεία από τη Διοίκηση του Ε.Τ.Α.Α
  • να θέσουν την Διοίκηση του E.T.A.A. & την Ελληνική Πολιτεία προ των διαχρονικών ευθυνών και υποχρεώσεων τους (συμμετοχή στη τριμερή χρηματοδότηση)
  • να εξετάσει εναλλακτικές μορφές συνταξιοδοτικών προγραμμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου